50 tipů: celé cykločechy

01. Karlštejnsko a západ Prahy

Karlštejn i Okoř, údolí Berounky a Únětického potoka, ale také Šárka, Stromovka, Chuchelský háj, Hvězda… To vše nabízí levý pražský břeh a jeho západní okolí.

02. Východní okraj Prahy, u Jevan

Zatímco na západ od Prahy se krajina kopcovitě vlní, na východním okraji je profil rovinatější, lehčí. Klánovický les či Voděradské bučiny zvou k návštěvě.

03. Křivoklátské lesy a Kladensko

Z Lán vedou cyklistické trasy směrem k přírodně výjimečným lokalitám u Berounky a Křivoklátu, ale také do zajímavých industriálních oblastí u Kladna.

04. Střední Berounka, Žebrák a Točník

Jižní část Křivoklátska se může pochlubit dvěma proslulými hrady, u Berounky naleznete místa známá z knih Oty Pavla i filmů podle nich natočených.

05. Hřebeny a okolí Dobříše

Jen pár kilometrů od Prahy se nalézá cyklisticky univerzální lokalita s mnoha trasami, které míří i k zámku na Dobříši a Čapkovu domu ve Strži.

06. Brdy, bývalý vojenský prostor Jince

Brdy nabízejí cyklistům náročnější terény a zároveň místa, kam ruch civilizace nezasahuje a kde lze narazit na přírodu jen málo dotčenou člověkem.

07. Slapy a Štěchovice

Putování v okolí dvou známých přehradních jezer poblíž Prahy spojené s návštěvou skalních vyhlídek, odkud se naskýtají pohledy z ptačí perspektivy.

08. Dolní Posázaví

Podél Sázavy je možné podniknout výlet od Sázavského kláštera až k soutoku s Vltavou, okolních kopce nabízejí náročnější terény a turistické zajímavosti.

09. Krajem Vesničky mé střediskové

Výlet do kraje mezi Benešovem, Táborem, do okolí Sedlčan a Prčic, spojený s návštěvou míst, kde se natáčel populární český film Vesničko má středisková.

10. Podblanicko i Blaník

Mýtický vrch Blaník je obklopen nejmenší českou chráněnou krajinnou oblastí a zároveň krajinou, která patří k ekologicky nejvyváženějším v Česku.

11. Orlík po obou březích

Ve středním Povltaví lze cyklistiku spojit s koupáním a návštěvou známých hradů. Jsou zde i zajímavé moderní stavby: mosty, hráze či někdejší vládní vily.

12. Písecko se Švejkem i Temelínem

Ze Šrámkova Písku za Janem Žižkou do Sudoměře a Josefem Švejkem do Putimi. Do kraje rybníkových vod u Vodňan, k atomovému gigantu do Temelína.

13. Z Tábora všemi směry

Okolí Tábora nabízí pohádkovou Červenou Lhotu, unikátní mosty u Stádlece a v Bechyni, ale i muzeum motorek netradičně umístěné na hradě Kámen.

14. Střední Posázaví – Bobří řeka

Střední Posázaví není turisticky tak využívané jako dolní tok Sázavy, ale rozhodně je co navštívit: Haškovu Lipnici, Foglarovy Stvořidla či Mahlerovo Kaliště.

15. Polabí u Nymburka

Krajina bez kopců mezi Poděbrady a Brandýsem nad Labem je vhodná pro nenáročné výlety spojené s koupáním a jízdou podél toku Labe.

16. Kokořínská údolí

Kokořínsko jsou hory obrácené naruby – žádné velké vrcholy, ale hluboká údolí, klikatící se silnice a roubenky na stráních. Také prudké sjezdy a výjezdy.

17. Ralsko a Ještěd nad ním

Rozlehlá oblast Ralska okupovaná v 70. a 80. letech sovětskými vojáky patří dnes muflonům, jelenům i cyklistům. A nedaleká špička Ještědu láká všechny vrchaře.

18. Celým Českým rájem

Neobyčejně rozmanitý je Český ráj, oblast skal, hradů i rybníků mezi Jičínem a Turnovem. Je snadno dostupný a vhodný pro cyklistické výlety s celou rodinou.

19. Jizerské hory

Populární české hory jsou pro vhodné pro ty, kteří vyhledávají náročnější terény, ale rádi se nechají vést značenými stezkami a po asfaltových cestách. 

20. Kužele Lužických hor

Lužické hory patří k našim nejsevernějším a zároveň nejmenším horám. Jsou ale turisticky i cyklisticky vděčné: všude je blízko a z kopců jsou pěkné výhledy.

21. České Středohoří u Milešovky

Kuželovité vrchy tyčící se na hranici středních a severních Čech vybízejí ke zdolání, jízda na některé z nich – včetně nejvyšší Milešovky – je ovšem náročná. 

22. České Středohoří u Verneřic

Verneřická část Českého středohoří je turisticky méně známá než západní Milešovská, ale pro cyklistiku se hodí stejně dobře, ne-li více.

23. Krušné hory, východní část

Krušné hory dodnes trpí průmyslovou devastací severních Čech, jízda po hřebenu hor, kde jsou přírodní systémy relativně zachovány, na to však dává zapomenout.

24. Krušné hory, západní část

Nejzápadnější část Krušných hor patří díky hustému zalesnění k nejhezčím, nejvyšší bod Krušných hor Klínovec je i výzvou pro cyklisty-sportovce.

25. Karlovarské prameny a rozhledny

Údolím Ohře na hrad Loket, údolím Teplé k zámku v Bečově, po kopcích Slavkovského lesa a na Andělskou horu, kde bojoval filmový Nikola Šuhaj.

26. Českým lesem podél hranic

Výlety do nejopuštěnějších míst českého pohraničí, ale také do okolí turisticky rušných Mariánských lázní a k zámku Kynžvart.

27. Z Domažlic po Chodsku

Z Domažlic podél západní hranice s Německem, výjezd na populární Čerchov a k pomníkům nejznámějších chodských patriotů.

28. Baroko na severním Plzeňsku

Za barokními památkami do Plasů a Manětína, za barevným Hromnickým jezírkem a do několika přírodních parků v okolí západočeské metropole.

29. Klatovsko dosud neobjevené

Z Klatov na západ do Americké zahrady, na sever do Švihova a na východ do kopcovitého půvabného kraje okolo Plánice, odkud je vidět až na Šumavu.

30. Šumava od Nýrska po Prášilsko

Šumava mezi Nýrskou přehradou a Železnou Rudou patří k nejhornatějším a cyklisticky nejtěžším. U Prášil začínají zádumčivé Pláně s lehčími úseky.

31. Šumava od Modravy po Volary

Za pramenem Vltavy, po stopách zaniklých vesnic, na hrad Kašperk, okolo slatí a do míst Krále Šumavy, na alpské vyhlídky. To vše v centrální části Šumavy.

32. Šumava okolo Lipna

Trasy v okolí Lipna jsou rovinaté, stačí ale odbočit do oblasti Trojmezné či k vojenskému prostoru Boletice, a opět přicházejí náročné horské úseky.

33. Šumavské podhůří, Blanský les

Mezi Českým Krumlovem a Prachaticemi jsou horské terény šumavského podhůří – Blanského lesa, u Českých Budějovic roviny okolo rybníků na Blatech.

34. Tiché Novohradské hory

Rybníky, hrady a zvlněná krajina pod Novohradskými horami. Lesy, čisté potoky a nádrže v centru horské oblasti, kde je klid a kam turisté ještě příliš nemíří.

35. Třeboňsko, ráj rovinkářů

Lehké trasy v rovinách třeboňské pánve, po hrázích rybníků s mnohasetletými duby, po jihočeských lukách a od jedné malebné vesnice k druhé.

36. Cykloideál na České Kanadě

Lesnatá oblast Novobystřicka zvaná Česká Kanada se stala v posledních letech velkým turistickým cílem, zájmu cyklistů vychází vstříc i hustá sítí cyklotras.

37. Vysočina telčská-javořická

Všechny cesty cyklistů vedou do Telče. Určitě to platí pro ty jezdce, kteří putují po rozlehlých kopcovitých oblastech jižní částí Českomoravské vrchoviny.

38. Železné hory pro neželezné jezdce

Podle názvu by Železné hory měly být jen pro sportovce. Přitom jsou „pouze“ vrchovinným krajem s poklidnými částmi cest vedoucími údolím Chrudimky.

39. Ždárské vrchy a jejich malíři

Jak to vypadá „u nás, v Kameničkách“? Během výletu do Žďárských vrchů můžete navštívit i tuto obec proslavenou obrazy mnoha českých malířů.

40. Královéhradecko = lesy a roviny

Rovinaté okolí Hradce Králové a Pardubic je cyklistice nakloněno, v blízkosti jsou i hluboké Hradecké lesy s ideálními cestami a romantickými zákoutími.

41. Orlické hory, spousta bunkrů

Nenarušená příroda, daleké výhledy, soustava vojenských opevnění a zelené louky na svazích v podhůří – to jsou hlavní poznávací znaky Orlických hor.

42. Literárním Náchodskem

Projeďte se Babiččiným údolím, vyjeďte k Jiráskově chatě, navštivte rodiště Karla Čapka a zavítejte do Pekla. To vše ve východních Čechách, v okolí Náchoda.

43. Podkrkonoší s mystickým Kuksem

Nejkrásnější pohledy na Krkonoše najdete na kopcích pod nimi. Podkrkonoším se vine i tok Labe, jež míjí barokní skvost v Kuksu a zasmušilou pevnost u Josefova.

44. Východní Krkonoše: Sněžka & spol.

Krkonoše jsou pravou zkouškou horské cyklistiky, nabízejí nejnáročnější terény. Ve východní části hor jsou extrémní svahy i krásné výhledy na Sněžku.

45. Západní Krkonoše: Zlaté návrší & spol.

Mezi Harrachovem a Špindlerovým Mlýnem leží populární cíle – Dvoračky, Mísečky, Benecko. A také jeden z nejdelších výjezdů v Čechách, na Zlaté návrší.

46. Širé lány od Loun k Řípu

Oblast na pomezí středních a severních Čech je zemědělsky silně využívaná, není na první pohled atraktivní, ale nabízí četné památky, výhledy i nepoznaná údolí Džbánu.

47. Středověkými cestami od Lipan ke Kutné Hoře

Putování kdysi slavnými a bohatými místy, kudy kráčeli králové, války i husité, a který dnes turisté ke své škodě opomíjejí.

48. Za sedláky u Chlumce

Rovinaté území s teplým podnebím na pomezí středních a východních Čech, jímž protéká Cidlina, nemá mnoho známých výletních cílů, ale jízda je tu pohodlná.

49. Žatecký chmel, moře u Ohře

Oblast severozápadních Čech u Žatce je proslulá svou chmelařskou tradicí, cyklisté ale mohou navštívit především některé zámecké parkové skvosty: Krásný Dvůr či Valeč.

50. Vítr vane u Pelhřimova

Pelhřimov a jeho okolí má všechny znaky svého kraje, drsnější Vysočiny. Vlnící se kopce, malá industrializace, chladnější podnebí. Je to oblast zvláštního půvabu.