Archiv články - různé

Z Kaňku - pohled na Kutnou Horu (vlevo), vpravo je na horizontu kopec Vysoká s rozhlednou

Rozhledny jen 7 kilometrů od sebe

15.07.2014 | Před časem jsem psal o tom, zda v Česku není – vzhledem k počtu více než 350 objektů – už mnoho rozhleden a zda se nestaví tak trochu zbytečně, jen aby každá obec měla nějakou. Teď jsem narazil na jeden celkem typický příklad.

Fotografie0100

Vily na Babě, sputnik a motocyklista

11.01.2014 | Před vánoci vyšla knížka o slavné vilově-domkové kolonii Baba v Praze 6 a to mne inspirovalo k tomu, abych si místo prošel. Zaujala mne přitom výška zdejších stromů a navíc jsem objevil i dětskou klouzačku-sputnik ze Stromovky.

Tohle naštěstí není obrázek z Česka, ale z ciziny. Patrně z USA.

Nejpitomější text, který jsem letos četl

15.12.2013 | V jedné odborné publikaci věnované výstavbě dnešních příměstských čtvrtí jsem nalezl přetištěný reklamní developerský text, který je zcela mimořádný. Přečtěte si ho také.

STB007

Udělejte si procházku po Praze plné estébáků

10.12.2013 | Ve kterých částech Prahy měla Státní bezpečnost nejvíce svých sídel, na kterých místech pracovaly její nejdůležitější složky, kde byli vyslýchání odpůrci komunistického režimu a co je v daných budovách dnes?

P1600249

Fuks stále oslovuje ze tmy. Krásou.

10.10.2013 | Spisovatel Ladislav Fuks patřil k nejzvláštnějším osobnostem české literatury. I jeho knihy jsou jedinečné, bizarní. Malá monografie, která o něm nyní vyšla, tuto linii ctí. Je zvláštní.

ggggggggggg

Kolik lidí čte tento web?

20.06.2013 | Když už web navzduchu.cz prošel letos v dubnu grafickou a částečně i obsahovou obnovou, nechal jsem si nainstalovat i přehled, kolik lidí denně či týdně ho navštěvuje. A taky byla v pravém sloupci anketa, proč lidé na tyto stránky chodí. Jaké jsou výsledky?

P1490302

Jedlý portrét Nejedlého, nadaného kritika i směšného staříka

23.04.2013 | Je to kniha čítající přes 500 stran, ale čte se dobře a rychle. Je ukázkovým příkladem, že i v českém prostoru lze vytvořit biografii výtečných parametrů, objektivní a pečlivou, přitom čtenářsky atraktivní. Tak, jak to umí především historici z anglosaské oblasti. (P.S. – článek jsem psal jen dva dny předtím, […]

obr navzd

Jaro je snad tady a s ním nová podoba stránek Navzduchu.cz

09.04.2013 | Už čtyři roky provozuji tento web věnovaný ježdění na kole, výletům, golfu i jiným věcem – těm, které baví mne a vás snad také. Tak jsem si řekl, že je čas na změnu. Je tu nová podoba stránek, i když zatím „v záběhu“. Případné nedodělky prosím omluvte, budu je v […]

hejma-titul

Harlekýn z Dejvic vzpomíná / Recenze na paměti Ondřeje Hejmy

05.04.2012 | (Psáno pro Literární noviny) Před dvaceti lety vyšlo v časopise Bang! „Desatero rockera“, které nekompromisním způsobem charakterizuje člověka hodného toho jména. Rocker se nikdy neusmívá, rocker pije jenom Jacka Danielse, pro rockera je veškerá muzika sračka atd.

Kinematografie

Vynikající kniha o éře filmového soumraku

29.03.2012 | (Psáno pro Literární noviny) Je nemilé, že čeští filmoví historici dodnes nebyli schopni vyprodukovat reprezentativní dějiny české kinematografie. Nicméně i z dílčích studií si lze udělat o domácí kinematografii obrázek. Jedna taková práce teď vyšla a zabývá se důležitým obdobím: roky 1968-1973. A rozhodně stojí za přečtení.

Snímek 014

Tohle byla hvězdná hodina Havla i Čechů

21.12.2011 | Všude jsou teď fotky z toho, jak se Havel naposledy vrací na Pražský Hrad. Já jsem ale schválně vytáhl fotky ze dne, kdy se tam podíval poprvé. Bylo to právě v těchto prosincových dnech, před 22 lety. Tehdy byl zvolen prezidentem.

andre-agassi-hair-style-2011-13

Agassi (ne)napsal výtečný životopis

15.12.2011 | Na podzim mne zase začal hodně bavit tenis. Hraju ho ostatně už 36 let, od svých osmi. Ale o tom jindy. Teď budu psát o jednom tenisovém životopisu, jehož autor má stejné křestní jméno jako já: Andre(j).

P1410083

Jiřina Šiklová je Pavel Tigrid v sukních

16.11.2011 | Detektivky už moc nečtu, protože jsem zjistil, že některé knihy mně „napínají“ a baví ještě víc. Teď například jsem hltal knihu-interview se socioložkou Jiřinou Šiklovou.

Chvojínek u Konopiště

Česko širokoúhle aneb Panorama je formát budoucnosti

10.11.2011 | Mám rám panoramatické fotky. Vysvětlím proč. Ale pokud nechcete číst tenhle článek, rovnou se koukněte na galerii fotek v rubrice v pravém sloupci, která se jmenuje Hezké české nudle. Vlastně k nim už ani moc dodávat nemusím.

Přehlcen knihami

27.10.2011 | Největší knihkupectví v České republice, palác Luxor, najdete na Václavském náměstí a já tam chodím docela rád. Zároveň z něj ale mám trochu tísnivý pocit. A není to tím, že jeho dvě patra jsou v podzemí.