Vzdušná galerie

Chata na česko-německé hranici u Hvozdu-Hochwaldu

Trčí jako ženská prsa: lužické kužele

09.01.2020 | Lužické hory jsou jedny z nejmenších i nejnižších u nás, ale jejich vrcholky mají něco do sebe. Trčí z krajiny ve stylu podprsenek padesátých let. Jako pořádné, pevné homole. Zdolat je, to dá pořádně zabrat. Pot z vás přitom jen stříká.

Vrcholek Jizery, 1122 metrů

Pod Jizerou řeka Jizera nepramení

05.01.2020 | Hora Jizera není žádnou neznámou veličinou, ale do nejslavnějších českých vrcholů typu Sněžka, Milešovka, Boubín, Klínovec a další má daleko. Výšlap na ni může být ale pěkný, protože vrcholek je snadno dostupný a výhled dokonalý.

IMG_8025

Viadukt v Žampachu má výšku jako Nuselský most

03.01.2020 | Viadukt u obce Žampach, v dolním Posázaví, je pro každého trampa, vyznavače železnic i milovníka technických památek ikonickou stavbou. Je mu už 115 let a poprvé prošel výraznou rekonstrukcí teprve před třemi lety.

P1870399

Lom nad Berounkou, jménem maurským

07.12.2017 | Lom Alcazar je jedním z nejpěknějších na dolním toku Berounky, pod Berounem. Dole vede cyklostezka, po skalách lezou lezci, a jen málokdo ví, jak se dostat nahoru jiným způsobem, než tímto šplhačským. Musíte to prostě vzít přes pole.

Vyhlídka na památníku na Vítkově

26.06.2017 | Na vrcholu Národního památníku na Vítkově, tomto prvorepublikovém chrámu bez boha, který si chtěli přivlastnit komunisté, ale dnes je z něj muzeum, udělali před lety vyhlídkovou plošinu. Je z ní výtečný výhled na velkou část Prahy staré i té moderní, také té nejnovější. A je vidět dokonce i Milešovka.  

P1870251

Číčov nebo také Špičák

26.05.2017 | Je to jeden z nejtypičtějších vrchů západní části Českého Středohoří. Původně se jmenoval Spitzberg, tedy špičatá hora. Je úplně holý, výška 477 metrů na mořem. Nad okolní krajinou se sice tyčí špičatě, ale nepříliš vysoce. Převýšení od okolí je jen 80-100 metrů.

Praha

Nejdelší česká řeka od pramene po Mělník na 135 portrétech

19.11.2016 | Vltavu jsem jako vodák nikdy nejel. Ale mám ji nafocenou skutečně mnohokrát. Od jejího pramene na Šumavě přes nejrůznější zákruty na středním toku, hráze a přehrady i Prahu až po soutok s Labem u Mělníka.

Svatojanská skála u Svatého Jana pod Skalou - foceno z Mramoru

Českým krasem, cestou prázdnou

26.07.2016 | Český kras a karlštejnské okolí Berounky je jednou z nejturističtějších oblastí u nás, lokalita je protkána hustou sítí značených tras a výletníků je zde hodně. Přesto jsou tu cesty a cíle neznačené, nádherné prázdné kouty a mlčenlivé vyhlídky.

Pěchotní srub na Jordánu, stav 2016

Tak jsou volné nebo ne? Brdy.

05.07.2016 | Od letošního roku skončila historie uzavřeného vojenského újezdu v centrální části Brd, oblast byla vyhlášena Chráněnou krajinnou oblastí a turistům je sem vstup povolen. Ale věc se nemá tak jednoduše, jak by se mohlo zdát. Jak to tam vypadá? Nabízím zážitek, včetně početné fotogalerie…

Vyhlídka nad Libčicemi, u sloupu elektrického vedení

Vltava z výšky podruhé, od Řeže po Kralupy

04.07.2016 | 04Letos na konci dubna jsem podnikl cestu po skalních vyhlídkách nad Vltavou od pražských Bohnic do Klecan, přímo nad známou cyklostezkou. Na konci prázdnin jsem na cestu navázal jízdou v dalším vltavském úseku.

P1810983

Máminka má všechno, co mít má

09.06.2016 | Je pečlivě udělaná, nápaditě navržená, dotažená do detailů, vede k ní snadná cesta, výhled je dokonalý. Rozhledna Máminka na Krušné hoře mezi Křivoklátem a Točníkem je ukázkovým příkladem, jak a kde rozhledny stavět.

P1810777

Jak postavit novou krajinu

24.05.2016 | Je to zajímavá nebo ošklivá krajina? Je to zničený kus země, anebo je tu šance na vznik unikátní nové krajiny, která za několik desítek let s okolím přirozeně splyne? Řeč je o Radovesické výsypce na severu Čech. Místě, do kterého se nejlépe dostanete při jízdě na kole. 

Druhá bohnická vyhlídka, u baseballových hřišť

Vltava z výšky, kousek od zápraží

01.05.2016 | Cyklostezkou od pražské trojské zoo podél Vltavy do Klecan jezdím oběma směry často a pravidelně. Teď jsem ale záměrně podnikl výlet po vyhlídkových místech nad řekou na pravém břehu. Svět a voda s jejími zákrutami náhle viděné úplně jinak!

P1810004

Jen tak se povalovat na hoře Vinařické

05.04.2016 | Vinařická hora nemá s vínem nic společného, zato s horkou červenou lávou ano. Je to totiž bývalá sopka, pozůstatek několik desítek miliónů let starého – třetihorního – stratovulkánu. Jako sopka vůbec nevypadá – spíš je to díra v zemi než kopec. Leží jen kousek od Prahy, u Kladna.

Cesta Velkou Jizerskou loukou

Polská Velká Jizera není česká Jizerka

20.03.2016 | Českou oblast Jizerky v Jizerských horách zná asi kdekdo, jezdí sem rodiny s dětmi, pěšáci, cyklisté a na parkovišti u Bukovce bývá nátřesk. Ale co takhle Velká Jizera, respektive nedaleká polská část nazvaná Velká Jizerská louka? Tam nikdo nebývá. Pustá krása.