Výletní tipy: různá místa

IMG_20190609_142456

Nejen golf: Tajemné místo v Beřovicích

25.05.2020 | (GOLF + CYKLO) Golf je hra v přírodě, ale jejím omezením je to, že se hraje na předem daném, lidskou rukou vytvořeném prostoru. Když hrajete, nemá také smysl překračovat hranice hřiště. Ale člověk si často pomyslí: co je asi tam dál, za lesem, v údolí, za horizontem? Přesně tohle jsem si […]

Chata na česko-německé hranici u Hvozdu-Hochwaldu

Trčí jako ženská prsa: lužické kužele

09.01.2020 | Lužické hory jsou jedny z nejmenších i nejnižších u nás, ale jejich vrcholky mají něco do sebe. Trčí z krajiny ve stylu podprsenek padesátých let. Jako pořádné, pevné homole. Zdolat je, to dá pořádně zabrat. Pot z vás přitom jen stříká.

IMG_8025

Viadukt v Žampachu má výšku jako Nuselský most

03.01.2020 | Viadukt u obce Žampach, v dolním Posázaví, je pro každého trampa, vyznavače železnic i milovníka technických památek ikonickou stavbou. Je mu už 115 let a poprvé prošel výraznou rekonstrukcí teprve před třemi lety.

P1870399

Lom nad Berounkou, jménem maurským

07.12.2017 | Lom Alcazar je jedním z nejpěknějších na dolním toku Berounky, pod Berounem. Dole vede cyklostezka, po skalách lezou lezci, a jen málokdo ví, jak se dostat nahoru jiným způsobem, než tímto šplhačským. Musíte to prostě vzít přes pole.

Praha

Nejdelší česká řeka od pramene po Mělník na 135 portrétech

19.11.2016 | Vltavu jsem jako vodák nikdy nejel. Ale mám ji nafocenou skutečně mnohokrát. Od jejího pramene na Šumavě přes nejrůznější zákruty na středním toku, hráze a přehrady i Prahu až po soutok s Labem u Mělníka.

P1820172

Tam jedu, o tom jsem četl

29.07.2016 | (CYKLO) Mám rád spojení umění a cyklistiky, i když obě sféry mají k sobě daleko. A mám také rád jízdy v krajích, které se váží ke spisovatelům a jejich knihám. 

Svatojanská skála u Svatého Jana pod Skalou - foceno z Mramoru

Českým krasem, cestou prázdnou

26.07.2016 | Český kras a karlštejnské okolí Berounky je jednou z nejturističtějších oblastí u nás, lokalita je protkána hustou sítí značených tras a výletníků je zde hodně. Přesto jsou tu cesty a cíle neznačené, nádherné prázdné kouty a mlčenlivé vyhlídky.

Pěchotní srub na Jordánu, stav 2016

Tak jsou volné nebo ne? Brdy.

05.07.2016 | Od letošního roku skončila historie uzavřeného vojenského újezdu v centrální části Brd, oblast byla vyhlášena Chráněnou krajinnou oblastí a turistům je sem vstup povolen. Ale věc se nemá tak jednoduše, jak by se mohlo zdát. Jak to tam vypadá? Nabízím zážitek, včetně početné fotogalerie…

Vyhlídka nad Libčicemi, u sloupu elektrického vedení

Vltava z výšky podruhé, od Řeže po Kralupy

04.07.2016 | 04Letos na konci dubna jsem podnikl cestu po skalních vyhlídkách nad Vltavou od pražských Bohnic do Klecan, přímo nad známou cyklostezkou. Na konci prázdnin jsem na cestu navázal jízdou v dalším vltavském úseku.

P1810777

Jak postavit novou krajinu

24.05.2016 | Je to zajímavá nebo ošklivá krajina? Je to zničený kus země, anebo je tu šance na vznik unikátní nové krajiny, která za několik desítek let s okolím přirozeně splyne? Řeč je o Radovesické výsypce na severu Čech. Místě, do kterého se nejlépe dostanete při jízdě na kole. 

Druhá bohnická vyhlídka, u baseballových hřišť

Vltava z výšky, kousek od zápraží

01.05.2016 | Cyklostezkou od pražské trojské zoo podél Vltavy do Klecan jezdím oběma směry často a pravidelně. Teď jsem ale záměrně podnikl výlet po vyhlídkových místech nad řekou na pravém břehu. Svět a voda s jejími zákrutami náhle viděné úplně jinak!

Okolo Házmburka

Jeďte stejným směrem, ale jinou cestou

16.04.2016 | (CYKLO) Asi jako každý cyklista řeším otázku, kudy jezdit a přitom nejezdit stále stejnými cestami. Navíc většinou se z jednodenních výletů vracím domů vlakem a na nádraží přitom vede vždy jen pár cest. Chtě nechtě tedy musím jezdit po týchž trasách.

P1810004

Jen tak se povalovat na hoře Vinařické

05.04.2016 | Vinařická hora nemá s vínem nic společného, zato s horkou červenou lávou ano. Je to totiž bývalá sopka, pozůstatek několik desítek miliónů let starého – třetihorního – stratovulkánu. Jako sopka vůbec nevypadá – spíš je to díra v zemi než kopec. Leží jen kousek od Prahy, u Kladna.

Cesta Velkou Jizerskou loukou

Polská Velká Jizera není česká Jizerka

20.03.2016 | Českou oblast Jizerky v Jizerských horách zná asi kdekdo, jezdí sem rodiny s dětmi, pěšáci, cyklisté a na parkovišti u Bukovce bývá nátřesk. Ale co takhle Velká Jizera, respektive nedaleká polská část nazvaná Velká Jizerská louka? Tam nikdo nebývá. Pustá krása. 

P1800171

Jaro v Průhonicích, podzim ve Hvězdě

17.11.2015 | Praha a její bezprostřední okolí má spoustu parků, po nichž se dá brouzdat pěšky a někde i jezdit na kole celé dny. Zatímco na jaře jsem navštívil Průhonice, teď na podzim to byla obora Hvězda. Někdy v bývá plno, jindy příjemně prázdno. Tohle byl ten druhý případ.