Základní rady pro golf

Co je to golf?

28.02.2009 | Golf je hra, jejímž cílem je dopravit míček z bodu A nazývaného odpaliště do bodu B, který má podobu jamky. Jak prosté!

Je golf drahý sport?

27.02.2009 | Golf v současnosti hraje na celé planetě přes 60 miliónů lidí, a to na více než 35 000 hřištích rozesetých po všech kontinentech. Čím více se moderní civilizace vzdaluje od života spjatého s přírodou, tím více se do přírody chceme vracet kvůli odpočinku.

Něco o historii golfu

27.02.2009 | Odkud se golf vzal? Kořeny má společné se sporty, v nichž hráč drží v rukou hůl různého tvaru a jejím prostřednictvím odpálí určitý předmět, nejčastěji kulatý. Golf patří do rodiny sportů jako je hokej, kriket, baseball, vzdáleně tenis, badminton, ping pong.

O českých dějinách golfu

27.02.2009 | Golf v českých zemích nemá tak dlouho tradici jako v anglicky mluvícím světě, ale i on už dosáhl více než sta let své existence. Už v roce 1904 založil v Karlových Varech Pánský šermířský klub první hřiště na českém území; důvodem byl zájem lázeňských hostů o sportovní vyžití.

První kroky aneb Jak na to

26.02.2009 | Na začátku by si měl každý, kdo se chce golf naučit, položit otázku: proč chci hrát? Existují desítky motivací, ale když už se do hry jednou pustíte, měla by vás pak také bavit.

Něco o tréniku a trenérech

25.02.2009 | Smyslem golfu je dopravit míček z odpaliště do jamky, ať už k tomu potřebujete jakýkoli počet úderů. Nicméně radost z golfu máte především tehdy, když těch úderů nepotřebujete příliš mnoho a když vám míček letí nebo běží tam, kam vy chcete.

Vybavení aneb Jaké hole koupit

24.02.2009 | Golfista bez holí je totéž jako tenista bez rakety nebo cyklista bez kola: jako by nebyl. Stačí ale jen jediná hůl a už můžete hrát. Dejte do ruky profesionálnímu golfistovi například šestku železo a uvidíte, že i s touto jedinou holí dokáže zahrát velice slušný výsledek. I začátečníkům bohatě stačí […]

Členství v golfových klubech

23.02.2009 | Máte hendikep 54, máte nakoupené vybavení, chcete si jít zahrát. Vyrazíte na nějaké české hřiště a tam se vás v recepci zeptají: „Z jakého jste klubu? A jaké máte registrační číslo?“

Jak na turnaje a o hendikepech

22.02.2009 | Hendikep, resp. hendikepové číslo je vyjádřením vaší herní úrovně. Toto číslo je přesně spočitatelné. Přesný hendikep se v Česku vypočítává pomocí tzv. stablefordového bodového systému, ale zhruba by měl váš hendikep odpovídat počtu ran, které potřebujete k tomu, abyste zahráli 18 jamek standardního hřiště s parem 72. 

Jaká je česká golfová společnost?

21.02.2009 | Zatímco před rokem 1989 tvořili čeští golfisté nevelký spolek, který vyvíjel svou aktivitu spíše v ústraní, dnes existuje už početná golfová společnost, která se snaží vydobýt si své místo na slunci. Její zastřešující orgán, Česká golfová federace, nejen sdružuje české kluby, ale také zajišťuje organizaci národní reprezentace, stará se o […]

O českých hřištích

20.02.2009 | Pokud bychom měli česká hřiště vystihnout jedním slovem, pak by znělo: různorodost. V Česku najdeme hřiště nejrůznějších typů, s odlišnou kvalitou i cenami, která nabízejí pokaždé jiný hráčský zážitek.