Rady pro cyklistiku

Kolo v Česku aneb co je cyklistika

30.01.2009 | „V České republice jezdí aktivně na kole více lidí, než je hráčů všech míčových her a hokeje dohromady.“ Tuto agenturní zprávu doplňme ještě nedávným sociologickým průzkumem, podle něhož usedá denně nebo občas na kolo více než 1,5 milionu obyvatel Česka.

Typy kol – kupujeme nové

29.01.2009 | První pravidlo při koupi nového kola zní: nakupovat ve specializovaném cyklistickém obchodu. Cykloprodejny bývají v každém větším městě, čím více kol na výběr v obchodě je, tím pro zákazníka lépe.

Aby kolo nezrezivělo

28.01.2009 | O prospěšnosti údržby kola po každé jízdě není třeba pochybovat. Jenže málokomu se chce po namáhavém výletu kolo ještě očistit a promazat. Čekat však na údržbu do chvíle, kdy řetěz začne skřípat, je chybou. Následující rady shrnují základní péči a kontrolu, jež je potřebná pro zajištění bezporuchové a tím bezpečné […]

Co je důležité pro jízdu

27.01.2009 | Pro jízdu je v prvé řadě zásadní posed na kole. Mnozí cyklisté mají sedlo příliš nízko, chtějí mít nohy blízko u země. Při správném posedu a rovně stojícím kole se ale jezdec dotýká země maximálně jen špičkami bot či vůbec nedosáhne na zem.

Oblečení pro jízdu aneb o počasí

26.01.2009 | Běžné cyklistické oblečení tvoří cyklistické kalhoty, tričko (dres) a boty s pevnější podrážkou, případně s možností namontování mechanismu nášlapných pedálů.

Přepravujeme kolo: vlak, auto atd.

25.01.2009 | Je to trochu paradoxní: kolo je určeno k přepravování člověka z místa na místo, a přitom dnes bývá samo neustále přepravováno.

Co všechno bereme na výlet

24.01.2009 | Vyrazit na výlet jen tak, bez ničeho, se nemusí vyplatit. I na krátkou vyjížďku, natož na celodenní putování je nezbytné s sebou brát pár užitečných věcí. Také kolo by mělo být vybaveno některými doplňky, které je vhodné pořídit si už při jeho nákupu.

Mapy a navigace

23.01.2009 | Při jízdě na kole se lze orientovat dvěma základními způsoby: 1/ podle mapy. 2/ podle navigačního systému GPS. Třetím způsobem je obyčejná lidská paměť – někdo prostě jezdí pořád po těch samých cestách, ve svém okolí, a žádnou mapu ani GPS nepotřebuje.

Kde jezdit v Čechách

21.01.2009 | Krajina v České republice je pro cykloturistiku téměř ideální. Je členitá a pestrá, s rovinami, kopci i horami, s hustou sítí silnic, cest a značených turistických tras. Vzdálenosti nejsou velké, za jeden den se lze při sportovnějším tempu jízdy dostat z Prahy až na severní hranici Čech. Zrovna tak lze […]

Doplňování energie, něco o zdraví

22.01.2004 | Jako každý sport je i cyklistika fyzicky náročná činnost. Tělo spotřebovává značné množství energie, cukru, pocením vylučuje vodu a soli. Během jízdy je proto potřeba neustále doplňovat tekutiny a také jíst.